tisdag 31 mars 2015

Att planera alla måltider för en vecka framåt

Några av mina goda kompisar handlar en gång i veckan hela veckans mat. 
Jag springer nästan varannan dag i butiken och handlar det jag behöver för den stunden.
Men nu i två veckors tid har jag testat med en butiksresa per vecka.
Och jisses vilket jobb det har varit! 


Man måste säkert få en bättre rutin eller sen planera såpass många veckor att man sedan bara kan börja kopiera gamla menyer inför butiksresan.

Nu sitter jag i en timme och planerar vad tre människor och två katter äter under veckan. Och sen borde man ännu till hålla fast i menyn så att man inte blir utan mat i slutet av veckan :)
Lite justeringar har jag gjort också efter att jag märkt att vi konsumerar mycket mera mjölk än vad jag trodde.

Butiksresan tar också lite över en timme så vi bestämde oss för att använda fredagkväll till matshopping. Så har vi sedan ledigt på veckoslutet. 

Men jag är alldeles övertygad om att jag sparar pengar på detta sätt och hoppas på att få en bättre rutin i det hela. Något jag verkligen skulle önska att vi har här i Kyrkslätt, är en service som man kan beställa maten via nätet med. Den har mina kompisar i Esbo. Orättvist ;) Då skulle jag dessutom slippa butiksresan och bli kvar med bara planerandet.

lördag 28 mars 2015

Pizza lördag

Vi gav åt vår äldsta gudson till födelsedagsgåva en pizza-dag med oss. 
Idag inlöste han gåvan :)

Det blev massvis med pizza!


Skinkpizza, hönspizza och parmaskinkapizza.
6 st allt som allt.


Vi hade jätte kul och tiden bara flög iväg. På kvällen kom gudsonens föräldrar och bror och äta pizza. Hur vi än kämpade så blev det massor med pizza över :)

Det var uppiggande att se dem! Vi har haft bebisen lite krasslig med hosta och vi har vakat redan några nätter. Hon har hostat så mycket att hon börjat gråta efter hostattackerna :( Stackars liten! Som tur ser det ut som om det skulle ha lättat. Kanske vi skulle alla sova i natt.

onsdag 25 mars 2015

Städa städa

Igår var Mannens föräldrar hos oss och passade Smulan i några timmar.
Och kan ni tänka er vad vi gjorde då? Vi städade uteförrådet :)
Såna små saker som man kunde förr göra precis när som helst kräver lite planerade nuförtiden (en ett-åring är lite för hjälpsam när man städar). Men det fixas och nu har vi lite ordning i röran i gen. 

Vi har bara slängt in grejer i förrådet tills det resulterade i att man inte mera rymdes in i förrådet! Nu har vi fört min cykel på service, sorterat grejer till återvinning, slängt bort söndriga saker, putsat bort getingbon och tagit bort julljusen. 


Terrassen börjar också vara i ordning nu!
Som tur hann jag ta bilden igår för att idag har det snöat hela morgonen! Hela terrassen är alldeles vit.


Spännande med så omväxlande väder.

Jag insåg igår att här rör sig en tulpantjuv! Jag som hann ladda upp några dagar sedan bilder på den fina tulpanraden jag planterade i höst. Vips så var halva raden borta igår! Antingen är det sorkar, harar eller en tomte som käkar blommor! Nästan år sätter jag lökarna i krukor...fnys!

måndag 23 mars 2015

Veckoslutet

Jag träffade mina tjejkompisar i lördags. Tyvärr ses vi rätt så sällan (några gånger i året) men skoj är det alltid. Vi har hållit ihop sedan skolan.
Vi åt på restaurang Hoku. En liten mysig restaurang med god mat.

Jag åt som barn senast bläckfisk och tyckte att det smakade gummiband så jag tänkte bli kvitt på denna "trauma" och beställde bläckfisk. Tyvärr smakade den fortfarande gummiband men salladen som serverades med bläckfisken var väldigt god!

Till huvudrätt åt jag nacke av nötkreatur.
Det blev kanske lite konstigt översatt, men på finska hette det "naudan niskaa".


Hur som helst så var det mört och gott!

Det var så mycket kött att jag orkade tyvärr inte med efterrätt och det är sällsynt :)

På söndag var vi på lunch hos Mannens föräldrar och Smulan fick för första gången smaka på vispgröt (gjord på lingon). Först tyckte hon att det var lite surt, men redan efter några skedar så satt hon och gapade som en fågelunge.
Nu går hon mera än vad hon kryper så man kunde kanske påstå att hon går nu, ganska prick ett år var hon!

fredag 20 mars 2015

Första blommorna i trädgården

Första blommorna i trädgården har ploppat upp.
Härligt!



De är såna tuffingar att de sticker upp genom bladen.

Förra hösten planterade jag tulpanlökar längs med husväggen.


Dessa tulpaner har jag tagit med från vår förra trädgård. Dom planterade jag i mor & fars trädgård och grävde upp dem förra hösten för att flytta dem över till vår nya trädgård. Jag kunde inte genast plantera dem hos oss för att det var december när vi flyttade.

På Smulans dopdag 18.5.14 blommade dessa tulpaner på mor & fars trädgård. När dopet var över hällde jag dopvattnet över dem. Så de är egentligen Smulans tulpaner. Hoppas bara att hon inte bestämmer sig för att rycka upp dem i vår :)

Här kommer ännu en bild av tulpaner när de blommat ut.


Tulpanerna hos mor & far 2014. Min gamla lekstuga syns lite i bakgrunden.

torsdag 19 mars 2015

Madrass till spjälsängen

Mitt i allt slog det mig att jag inte alls har funderat på Smulans madrass.
Vi vuxna har satt tid och energi på att hitta en perfekt madrass till vår säng och bebisen vår sover på skumgummi. 

Min svärmor tipsade om Porin Villa ja Peite, hon hade skaffat en bäddmadrass via dem.
Jag skickade dem ett e-post och frågade om möjligheten att få en madrass till spjälsäng 60 cm x 110 cm och de svarade att det lyckas att skräddarsy en! Inte var det ens så dyrt så jag slog till och beställde en kemikaliefri Futon madrass + bäddmadrass.



Madrassen + bäddmadrassen blev genast godkända!


Den nya madrassen är så mycket tjockare än den gamla så vi måste sänka spjälsängen :)

Den gamla madrassen sparade vi och gjorde den till en läsa-böcker-madrass.


Den blev också genast godkänd!

lördag 14 mars 2015

Smulan 1 år

Idag har vi haft party!


Ett-års fest!


Dagens viktigaste person (och mitt livs viktigaste person).

Vi hade våra föräldrar, syskon och Smulans gudföräldrar på besök. Vi blev så många att mina föräldrar måste låna åt oss 7 st stolar till :)

Till kalaset bjöd vi på smaskig fisksoppa och till efterrätt bakade jag lite allt möjligt. 
Det som jag var mest nervös för var tårtan! Jag har aldrig tidigare gjort en sådan tårta, men helt okej blev den! Bottnet var detta (klick), fyllningen hittade jag själv på med vispgrädde, blåbär, lingon och jordgubbar. På tårtan gjorde jag denna (klick) med mjölkchoklad. Allt var gott (speciellt bottnet) men skulle jag göra den igen så skulle jag göra chokladmassan med mörk choklad. 


Tårtan.


Gjorde också glutenfria Alexandersbakelser (klick). Lite sprack de tyvärr, men smaken blev bra. I fall kusin Peppar undrar så sprack inte bottnet för att jag håsade ;)

Imorgon fortsätter festandet!

onsdag 11 mars 2015

Ett års rådgivning

Igår var vi med Smulan på ett-års rådgivning. 
Det var lite spännande, det är nämligen 4 månader sedan vi senast besökte rådgivningen.

Allt var prima! Smulan är nu 10 kg och 76 cm. Jag själv var i den åldern 9.9 kg och 74 cm så vi var nästan lika stora.

De testade vad hon klarar av för tillfället och hon klarade av testerna galant. Hon skulle bl.a. plocka små nonpareller från min hand och rulla på bollen. Min kompis som bor i Esbo berättade att de testar lite annorlunda grejer där. Där skall barnet bl.a. bygga med klossar.


Här hemma har vi nu i en veckas tid tränat med pottan. Det har lyckats förvånansvärt bra, eller är det bara nybörjartur? Efter dagssömnen sitter hon en stund där och nästan alla dagar (förutom en dag) har det kommit något i pottan. Sen kollar vi på resultatet och klappar med händerna :)
I sommar tror jag att vi börjar träna lite mera, då är det lättare att ha henne utan blöja.


söndag 8 mars 2015

Filt till docksängen

Efter att jag fick bebisen filt färdig (klick) så började jag på en mini-filt. 
Jag tänkte att jag gör ett pyttelitet projekt här i mellan så att jag får det säkert färdigt.


Nu finns i docksängen en likadant filt som Smulan har. Men denna har inget grönt garn...det tog slut och inget nytt fanns att köpa.


Kaninen tar sig en tupplur.

Igår var Mannen ute med sina kompisar och vi kom överens om nya regler :)
- Den som kommer hem efter kl.00.00 på natten sover i gästsängen så att inte den som är hemma vaknar
- I huset skall vara tyst till kl.08.00 följande dag.
- Den som kommit sent hem får slöa till kl.10.00.

Vi kunde följa reglerna! Speciellt klurigt var det att vara tyst till kl.08 för att Smulan vaknade redan kl.06! Men vi viskade bara och sen somnade hon pånytt kl. 07.

Om två veckor är det min tur att träffa kompisar så jag ser framemot att få vila till kl.10 nästa dag ;)

Glad kvinnodag!! 

lördag 7 mars 2015

Matlagningslördag

Jag är usel på att laga mat och alldeles förfärligt bortskämd med en man som älskar att laga mat.  Och han är dessutom så himla duktig på det.

Sedan bebisen blev 6 månader så har jag på allvar börjat laga mat, bebismat. Och det har visat sig vara rätt så kul! Kötträtter har jag egentligen aldrig lagat före jag fick Smulan. Om jag skall laga mat så blir det alltid vegetariskt, men nu har jag lärt mig att tillreda kötträtter i bebis-version. Som barnmatskock har jag utvecklats från en osäker mamma som kokar allt sönder till en som fixar mat med smak. Rätter jag också äter samtidigt med Smulan.

Igår och idag var jag så ivrig på att kocka åt bebisen att jag hann med tomatsoppa, fiskgryta, hummus och svartvinbärsknäckebröd. 



I tomatsoppan rev jag morot och mosade i en banan så den blev en succé (låter kanske lite äckligt ;)). På riskakan satt jag ett lager med hummus och på knäckrebrödet fick hon smör (för första gången). Allt smakade, men bäst av allt var knäckebrödet. 

Kanske ni blev att fundera på svartvinbärsknäckebrödet, hur jag fixade det? Jo, jag hittade något alldeles fantastisk i butikshyllan. Bärpulver (klick)! Det fanns svartvinbär, lingon och blåbär. Pulvret består av torkade bär (100%) , med skal, frön och allt. Har man slut på bären i frysen så kan man fuska lite med denna produkt. Jag kokade också av svartvinbärspulvret kräm och den blev jätte god. 1 tsk bärpulver motsvarar 1 dl färska bär. Tyvärr är inte inlägget sponsorerat, jag skulle nämligen gärna ta emot massor med exemplar av denna produkt ;)


fredag 6 mars 2015

Blommor blommor blommor

Igår fick jag massvis med tulpaner av mina föräldrar!


De var så många att jag fick dela upp dem i flera vaser.


Jag fick också samtidigt testa min största glasburk om den håller tätt och det gjorde den ju ;)

Stjärnorna som jag vek en tid sedan (klick) har jag nu hängt upp i vardagsrumsfönstret. Det blev riktigt trevligt.


I vardagsrummet står nu också ett extra bord som är gäst hos oss till allt kalasandet är över. 

Idag började katten My med födelsedagsfirandet. Hon är 12 år idag.


Dagen till ära ryter jag inte åt henne för att hon sitter på bordet :D

onsdag 4 mars 2015

Snabbaste lasagnen

Hittade i en tidning ett lasagnerecept som är enkelt och snabbt.

Idag testade min far att göra lasagnen och den blev god!


Bilden är tagen av Grynbärs far :)

Jag testade själv receptet en tid sedan när jag hade Liza på besök, men glömde att knäppa ett foto.

Till detta behöver du:
500 g tortellini eller ravioli
800 g färdig tomatsås
250 g mozzarella
2 dl riven parmesan

Sätt ugnen på  175 grader.

Sätt ett lager med tomatsås på bottnet av formen. Lägg på tortellini (eller ravioli), mozzarella och parmesan. Gör följande lager likadant. Lämna överst tomatsås och parmesan.

Grädda i 35 minuter.
Passar perfekt med sallad till.

Katten i lådan

Finns det en öppen låda i vårt hem så finns det definitivt en katt i lådan efter några minuter.


Och nej, det är ingen skillnad på lådans storlek...

Katten My tyckte mest om mammalådan, till sådan grad att jag måste tömma den och föra ut lådan i förrådet. 
Hon öppnade locket och hoppade in i lådan. Där rotade hon runt bland bebiskläderna och lämnade massa hår efter sig :)

måndag 2 mars 2015

Granola recept

Eftersom jag hittade ett så bra recept på granola (eller kan man också kalla det müsli) så skriver jag upp det här på bloggen. Så hittar jag det ifall jag skulle glömma bort hur man gör :)


Man behöver 4 dl havregryn (jag använde en blandning av råg, havre, korn och vete).
4 dl nötter/frön (jag använde denna gång hassel-, och valnötter, solrosfrön och torkade tranbär)
1 tsk kanel
½ tsk ingefära (pulver)
3 msk olja
3 msk honung

Blanda de torra ingredienserna ihop och bred ut det på bakplåtspapper. 
Häll över oljan och honungen.

175 grader och 10-15 min. Rör om blandningen några gånger.

Jag använder lite det som jag råkar ha i skåpet för tillfället :)

Mums!