söndag 31 mars 2013

Söndag med familjen

Vi har idag ätit den traditionella påskmiddagen hos mina föräldrar. Skojigt att träffa hela gänget, det var länge sen vi samlades runt samma bord.

Vi började med att skåla med champpis och fira pappa som fyller år på tisdag. Vi hade med brorsorna skaffat honom en flytväst som han kan ta till stugan. Den gamla flytvästen har han haft i super många år och den är alldeles möglig så det var dags med en ny :)

Till förrätt fick vi sparris (jag ääääälskar sparris).


Till huvudrätt blev det finskt lamm och getostpotatis (mums) och sedan blev det flera efterrätter.
Bl.a. paschan mamma gjort och 


chokladkakan jag gjorde.



Påsken har nog varit himla kul i år! Igår var vi hos våra kompisar och hade roligt. Jag skrattade så mycket att jag fick ont i magen :) I morgon får vi guddottern med syster och mamma på besök. 

fredag 29 mars 2013

Långfredag

Vilken underbar dag! 
Vi har sovit, sportat och ätit laxsoppa. Dessutom skiner solen så man kan inte vara på annat än glatt humör :)

Traskade ute en sväng med kameran och snöhögen framför ytterdörren har kanske blivit lite mindre?


De tre senaste åren har jag undrat denna tid om snön verkligen hinner smälta till midsommar! Högen är flera meter hög. Men varje år smälter den med rasande fart när solen äntligen värmer.

Gräsmattan har också visat sig idag.


Skulle nästan ha lite lust att skotta snö så att det skulle smälta snabbare!

Nu skall jag baka en äppelkaka, svärföräldrarna meddelade att de är på väg till oss och hälsa på. Roligt!

Glad Påsk allihop!



torsdag 28 mars 2013

Mårran 9 år

Katten Mårran fyller 9 år idag, hurra!

Han är garanterat världens snällaste katt! Han har aldrig klöst någon eller blivit arg. Då barngästerna har rivit honom i pälsen försöker han bara snällt smyga bort.


Han talar ganska mycket, jamar lite nu och då och försöker berättar bl.a. att han skulle behöva mera mat i skålen (han är alltid hungrig). Orättvist nog måste denna matälskare följa en strikt diet pga. urinsten. 

Då vi fick Mårran var han jätte liten. Jag har nog ibland undrat om han verkligen var så gammal som de som gav honom åt oss påstod.  Han såg ut som en liten fladdermus.


Bild av Mårran som pytteliten med sin lilla nalle.

Han sov på min dyna tills han blev en stor katt. Mannen gillade inte det för att om Mårran hade huvudet på min dyna så hade han bakdelen på Mannens dyna :) 

På sommarstugan brukar vi inte låsa dörrarna så då smyger Mårran in i sovrummet och lägger sig bredvid mig. Ofta ligger han som en halvmåne runt mitt huvud och krafsar mig i håret. 

Puss på dig min katt-skatt!

onsdag 27 mars 2013

Memma

Nu har påsken börjat hos oss, tjohej!
Egentligen skall jag nog på jobb imorgon ännu, men vi stänger tidigt så det känns nästan som ledigt. Man far och visar upp sig bara.

För att fira påsken så åt jag idag för första gången memma i år.


Jag tycker om att äta memma med vaniljvisp.

Ärligt talat så smakade jag för första gången på memma i vuxenålder. Jag hade hört att det är äckligt och hade inte ens kommit på tanken att köpa själv av det. 
Men när svärmor bjöd på det för ca. 11 år sedan så ville jag ju prova, det var ju gott! Köpte sedan hem en egen låda med memma och åt upp den i ett nafs. Att äta en hel låda memma på någon dag är inte att rekommendera...


Memman är väl huvudsakligen gjord av rågmjöl och rågmalt så det kan väl inte vara så onyttigt heller?
Jag har förstått att antingen tycker man om smaken eller sen inte. Men ta och provsmaka  memma om du inte gjort det :)

söndag 24 mars 2013

Palmsöndag

Små påskhäxor har varit och hälsat på oss idag. Den första som plingade på vår dörrklocka var vår guddotter Lotta och hennes lillasyster. Efter det har vi haft grannbarnen på besök. 
Tur att jag hade laddat upp med påskägg igår.

Vi har redan en ganska fin samling av påskris vi fått av de små häxorna.


Mårran tycker att man borde få leka med fjädrarna så han har svårt att lämna riset i fred.


Då när jag var liten så brukade vi gå en vecka senare och önska glad påsk. Men jag tror nog att det är en finlandssvensk tradition för att de finska barnen var påskhäxor på palmsöndagen. 

Slutligen måste jag ännu berätta att min man är rätt så påhittig! Han lagade fiskbullar av gädda idag och då måste man ju få fisken fin så att den som äter inte får fiskben i halsen. Vi har en Tupperware bytta som man kan för hand vrida och få t.ex. löken finhackad. Han provade göra samma med gäddan, men den blev inte så finmalen. Då kom han på att han kopplar sin borrmaskin fast i den så sköter den om "vridandet". 

Efter att han presenterat idén åt mig, tyckte jag att det var bäst att då åka ut på en skidtur och jag funderade nog på till vilket kaos jag kommer att återvända till när jag kommer hem. Såg redan framför mig att vi har gädd-slamsor på alla köksskåp!

Men hör och häpna, det hade lyckats perfekt! Han hade täljt av en kork en passande bit till Tupperwaren och lagat en liten skruv på den, sen borrade han gäddan fin..

Inte illa... :)

fredag 22 mars 2013

Kattgräs

I en gul pajform växer det kattgräs i vårt lilla hem.
Tänkte att det skulle vara kul att ha lite grönt gräs här hemma passligt till påsken.
Jag hade ingen aning om kattgräs växer med så vådlig fart! Det är ju hur långt som helst på några dagar.

En som inte kan lämna kattgräset i fred är My! Vi måste skydda gräset så att hon inte käkar upp allt på en gång.


 Katten Mårran tittar på My och undrar om hon blivit galen, varför i fridens namn äter hon gräs :)
Våra katter förstår sällan varandra...de är som natt och dag.

onsdag 20 mars 2013

Kaffeservis för barn

Vi var med några kolleger för en vecka sedan till Ravintola Kolo i Helsingfors.
Stället var super mysigt och litet (som namnet redan tipsar om).

Fastän det fanns bara några maträtter man kunde välja mellan så hade vi oss ändå svårt att bestämma oss för att man skulle ha vilja smaka på allting!

Jag åt varm brieost till förrätt, sparrisrisotto med pilgrimsmussla till huvudrätt och till efterrätt en blandning av olika små efterrätter. 

Maten var fantastisk och servicen toppen. Det var också överraskande att man fick smaka på olika drycker för att prova sig fram till vilken dryck man föredrar till maten.

Mellan rätterna fick vi "mini-rätter" för att vi skulle rena smaklökarna.
Bl.a. en sorbet serverad från ett pyttelitet kärl.


Bild av kollegas hand och lilla söta skålen.

Under kvällen så slog det mig när vi talade om restaurangens fina serviser att jag har ju också pyttesmå kärl hemma!

När jag var en liten tös på 80-talet så fick jag en dockservis tillverkad i GDR och den har jag kvar än. Servisen var nog tillverkad av bra kvalité för att jag använde den mycket när jag hade kafferep med mina dockor.



Detaljer i guld.




Känns härligt att ha kvar fina föremål från barndomen.

måndag 18 mars 2013

Kallt, kallare, mars

Brukar det vara så här kallt i mars?!
Tycker att nu börjar det räcka! Idag snöar det igen lite och mera skall det komma på onsdag enligt väderleksrapporten. Förra veckan var det på morgonen -24,5 grader! Iiks!

Lite gladare blir man nog när solen skiner och värmer, äntligen!

Sen blir man också glad av färggranna efterrätter.




Cupcakesen blev egentligen misslyckad. Färgen på glasyren skulle vara orange och fluffig. Nu ser den ut som om jag skulle ha hällt på smält glass. 

Så tycks det bli med mina cupcakes...men jag tänker inte ge upp :)

söndag 17 mars 2013

Lördags shopping

Igår insåg jag igen för femttielfte gången att jag inte tycker om att handla kläder åt mig.
Nu är det så att mitt klädskåp är rätt så tomt på avdelningen "kläder man kan ha på jobbet". Jag går med samma kläder vecka efter vecka och nu börjar de se lite slitna och noppiga ut. 

Knarrade lite om det på lördagsmorgonen och då sade Mannen att vi åker in till Helsingfors för att handla lite kläder. Som mål var att hitta byxor och blus. Det blir ju kul! 

Hmm...njaa, början var bra i alla fall!

Vi började med ett glas champpis på "One Tiny Champagne Bar".


Solen lyser och vi kollar på människor som går förbi.

Men sen började vi gå i butiker. Hittade ett par mörkblåa byxor som jag köpte, men efter det blev det ingenting. Blev mer och mer frustrerad när vi gick omkring. Mannen var nöjd och glad medan jag undrade om man inte kunde spendera en lördag ute i stället för att vandra ut och in i butiker. Jag blev så trött på det hela så jag kunde ha lagt mig ner på butiksgolvet och sovit en timme. Å nej, det berodde nog inte på champpisen :)

Jag bestämde mig för att beställa från nätet en blus åt mig så behöver jag inte gå i butiker mera, någonsin, ever never.
Lite piggare blev jag i Kampen när vi väntade på bussen för att då var jag till bokbutiken och hittade några böcker jag har på min önskelista:

Conn Iggulden. Veljessota
Lee Child: Tappaja
Christian Rönnbacka: Julma

Nu när jag skrev upp böckerna så märkte jag att de låter de ju lite dystra :)

Läser först färdigt Ulla-Lena Lundbergs "IS" före jag sätter igång med nya böckerna. Ulla-Lena skriver på ett väldigt behagligt sätt och använder det svenska språket otroligt vackert. 

Hoppas att ni njuter av den vackra söndagen! 

fredag 15 mars 2013

Väggklättring

Idag har jag gjort någonting som jag tyckte att var super kul!
Jag har klättrat upp längs med höga väggar.

Jag har tidigare varit och bouldra, dvs. man klättrar upp längs med väggar utan sele och rep. Väggarna är max. 5 meter höga och golvet är som en stor madrass så man skadar sig inte om man faller. Tycker att det har varit helt okej och man har fått öva fingrar, armar och rygg bra.

Idag har jag klättrat med rep upp längs med höga väggar.


En rutt är en färg. Dvs. väljer du rosa rutten får du bara röra de rosa "stenarna". Man får inte ta stöd av "stenarna" i andra färger.

Det jag var mest nervös för var att komma ner. Man måste våga lita på personen som säkrar och bara släppa taget och gå ner längs med väggen sittande.

Efter att jag gjort det en gång så vågade jag klättra ända upp till toppen!
Vilken underbar känsla när man lyckas!

Jag klarade för första gången en lite svårare rutt (5A).

Vi skojade med väninnan P att vi skall klä ut oss så att ingen känner igen oss och vi behöver inte skämmas. Jag skulle sätta på mig en Spindelmannen-dräkt. Tyvärr glömde jag fixa en sådan så jag måste skippa den idé :)

onsdag 13 mars 2013

Laxsoppa med sting

Vi var med kollegerna för en tid sedan på teamläger en lördag.
Det kändes inte som jobb för att miljön var så hemtrevlig och inspirerande. Vi var hemma hos en konstnär och fick beundra hemmet och konstverken. 

Hemmet var nog väldigt speciellt, de hade bl.a. en bastu med glasväggar och utsikt mot gården. 

Konstnärens fru hade lagat all mat åt oss (67 personer!). Hon är till yrket dansös, men måste ha en stor passion för matlagning för att kunna klara av uppgiften så galant!

Hon gjorde åt oss frukost, lunch, efterrätt och middag.

Vi blev mest imponerade av laxsoppan hon gjort. Chefen min frågade henne var hon hittat receptet och då berättade hon från vilken tidning hon plockat den. Roligt nog så hade chefen tidningen hemma så vi fick allihop receptet av henne.

Nu har jag ätit av soppan i tre dagar och den är ännu också jätte god!


Laxsoppa med sting översatt från finska rubriken "Tuju Lohisoppa".

På soppan skulle man sätta smetana och groddar, passar bra!


måndag 11 mars 2013

Blomlasagne

Vi brukar ha jobbköket fullt av kolleger under lunchtid, men undantagsvis satt jag ensam på lunch en dag. Under lunchtiden brukar det vara mycket att tala om med kollegerna, men nu var det alldeles tyst. 
Jag äter alldeles för fort när jag äter ensam så jag passade på att bläddra i tidningar så att jag skulle äta lite långsammare. 

I en tidning och hittade en ganska kul idé!


En blomlasagne!

Nu är det väl för sent att fixa en sådan till våren, jag borde ha hittat "receptet" förra hösten. Gillar idén att det skulle ploppa upp nya blommor när de gamla blommat färdigt.

En sådan skall jag göra i höst (förutsatt att jag kommer ihåg det). 

En till grej jag skulle vilja göra när det blir lite varmare är att tillverka betongplattor med mönster. Kanske jag äntligen skulle få gjort det på sommaren.

söndag 10 mars 2013

Söndagsbrunch

Idag kunde inte dagen ha börjat bättre!

Vi började dagen med att äta brunch tillsammans med fem stycken vänner. 


Vi skaffade och tillredde sådant man oftast inte orkar tillreda en vanlig morgon. 
Brödet blev lyckat denna gång, knaprig på utsidan och mjukt på insidan. Lagade bl.a. Åländsk pannkaka och stekte hjort-, och lammkorv. Frukt, grönsaker, ägg, juice, smoothies och cava.

Det skall vi definitivt göra igen.

Efter att vi var proppmätta tog vi en timmes promenad med väninnan. 

Nu är man konstigt nog hungrig igen :)

lördag 9 mars 2013

En solig dag

Idag kändes det som om vintern är helt okej ändå!
Kanske för att man nu känner att våren är på kommande.

Solen skiner och värmer kinderna.

Vi vaknade tidigt och åkte över till föräldrarna för att låna deras snöskor. Föräldrarna är på Madeira så de tyckte säkert att det är helt okej att vi har snöskorna en dag.

Vi traskade i skogen och på sjön i 1,5 timme. Det var tungt att gå i skogen för att där var ännu ganska mycket snö...men oj vad det är kul att gå med snöskor!


Ingen annan har gått på sjön.

Konstigt att gå där var man normalt brukar simma :) 

Igår var det ju kvinnodagen. Brukar inte fira den, men Mannen överraskade mig med tulpaner när han kom hem från jobbet. Inte illa!

Dessutom är de otroligt vackra!


Färggrant!


Några månader till så ser man hoppeligen de egna tulpanerna sticka upp i trädgården!

onsdag 6 mars 2013

My 10 år

Idag är det en STOR dag!

My fyller nämligen 10 år idag!


My tar en tupplur på mattan.

Hipp hipp hurra för My!

Hon är nog precis lika nyfiken och alert som 10 år sedan :)

måndag 4 mars 2013

Vinbärsrutor

Gjorde ett litet frysbox-inventarie igår och hittade massvis med stora röda vinbär.
Förra sommaren var nog rekord bra för vinbär, har aldrig fått så mycket fina bär från vår lilla buske :)

Då gällde det att hitta ett bra recept och det gjorde jag!

Super lätt och gott! HÄR är länken.


Eftersom det blev en helt plåt med vinbärsrutor så förde jag lite åt mina föräldrar och svärföräldrar. Vi åt lite med mannen och resten skulle han föra till jobbet.

Tur för mig att han glömde föra dem till jobbet, hittade dem i kylskåpet när jag kom hem från jobbet.

Ganska gott med sådant en måndag kväll!

söndag 3 mars 2013

Söndagens tidning

Söndagen, en av veckans lugnaste dagar. 

Jag tycker om att slänga mig på mattan och läsa söndagens HBL. Det tycker också My om.





Det är en lång process att läsa tidningen när man måste dela den med katten. Men jag har ju hela dagen tid på mig :)

Trevlig söndag!

fredag 1 mars 2013

Egen tränare

Jag har haft turen att få vara övningskund åt min kompis som studerar till personal trainer. 
Programmet gäller i 8 veckor och nu är vi halvvägs.

Jag är super motiverad och inspirerad av detta!

Vi började med att testa min kondis och sen efter 8 veckor gör vi samma test igen och kollar hur mycket bättre resultat det blir.

Idag hade vi som program att mäta min fysiska ålder. Jag blev 23 år, vilket inte är så illa då biologiska åldern är 31 :) Mätningarna som utfördes var väldigt omfattande, jag blev rätt så imponerad! Hade ingen aning om att man kan mäta t.ex. hur mycket fett man har runt sina inre organ. De mätte hur mycket av mig består av bl.a fett, muskler och vätskor. Sen fick jag utföra tester där man mäter muskelstyrkan. Allt blev helt bra, det som var lite sämre är muskelstyrkan i armarna, men det känner jag till så det blev ingen överraskning.


Jag har också skrivit matdagbok en tid och fick resultatet i förra veckan. Jag blev igen positivt överraskad över hur omfattande analysen var. Det goda var att jag får tillräckligt med vitaminer och via maten så jag behöver inte fundera på sådant. Bra att man inte behöver äta vitaminpreparat :)

Det jag måste tänka på är sockerintaget och hårda fetter. Detta kunde jag nästa gissa, jag som älskar smör och ost borde minska på mängden. Är inte intresserad av att byta ut till lättare versioner.

Att jag borde öka på mängden fibrer förvånade mig ganska mycket för att jag äter flingor eller gröt till frukost och nästan alltid bröd när jag kommer hem. Jag fick som råd att äta ett bröd till i dagen, t.ex. till frukost. 

Jag skall göra precis allt vad som förväntas av mig så väntar jag med spänning på slutliga testen som är om fyra veckor. 


Biffy Clyro

Igår kom dagen som jag väntat på sedan 24.12.2012!
Jag fick till julklapp av Mannen två biljetter till Biffy Clyros konsert på Nosturi. Sen julafton har jag gått och väntat på dagen och igår fick jag äntligen se dem live.

Mannen har varit sjuk i över en vecka och det enda jag stressade över var att han skulle smitta febern åt mig och jag skulle missa konserten. Som tur fick jag inte hans feber, inte än i alla fall.

Jag har sett Biffy Clyro en gång tidigare och efter det var jag helt såld! 
Vilken bra musik, vilken stämning och vilken show!

HÄR finns en länk om ni vill se hurdan show de har. 


Jag tror att jag fick den bästa platsen eftersom jag ställde mig bakom mixerbordet så jag hade ingen framför mig :) Såg bra över allas huvuden. Bilden tog jag från en låg vinkel för att det var så kul och titta på hur personalen arbetade med ljudet och ljuset.

Och pricken på i:et; idag har jag ledigt :) Hih hih, jag kan sitta i pyjamas här hemma till kl.13 (då kommer min kompis efter mig).