onsdag 30 november 2011

Bastu

Vi har ett litet annorlunda sätt att kontrollera om bastun är tillräckligt varm!
Vi väntar nämligen på att katten/katterna traskar ut ur badrummet, då vet man att temperaturen är bra.


Både My och Mårran älskar att bada bastu, men då temperaturen stiger till 60 grader är det dags att ge över bastuturen åt människorna. Mårran tycker ibland om att flytta sig till lägre nivåerna i bastun och fortsätta badandet fastän bastuugnen får vatten på sig.

Önskar er alla en varm och skön dag!

söndag 27 november 2011

Muffins med choklad och aprikos

Bakade lite muffins igen bara för att det är så enkelt.

Här kommer receptet:

100 g (ca 15 st) torkade aprikoser
100 g mörk choklad
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakaopulver
1 dl matlagningsgrädde


Skär aprikosen i bitar och hacka chokladen grovt. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Vänd ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör och grädde under omrörning. Vänd ner aprikosen och chokladen i smeten försiktigt.

Skeda smeten ändå upp till kanten i formarna. 
Grädda dem mitt i ugnen, stora muffins 25-30 min. små muffins 15-20 min. 
Pudra dem med florsocker när de svalnat.

Gott!

lördag 26 november 2011

Julstjärnor

Hittade ett fint tips på hur man gör stjärnor på bloggen "Så Vitt Jag Vet". Tycker om att vika origami så jag hade massor med papper färdigt i skåpet.


Fråga gärna mig hur man gör dem om ni vill prova! Man behöver bara papper, sax och lim.

Nu försöker jag hitta en plats åt alla mina stjärnor.


Kransen med stjärnorna och rosetterna är inte färdig än. Försöker hitta på något att sätta i den. Kanske lite pepparkaksformer?


Jag hoppas på att det skulle komma lite snö så att marken blir vit, då skulle det nog kännas mera som jul.

Trevlig 1.Advent allihop!


onsdag 23 november 2011

Mössan

Jag beundrar människor som kan sticka och virka (mina mostrar och mamma är bra exempel) . De kan trolla av ett garnnystan fram jätte fina saker. Att följa med bloggar där folk virkar och stickar är också jätte kul, att virka låtsasmat åt sina barn tycker jag är en av de roligaste tipsen.
Mönster är rena rama hebreiskan tycker jag, hur kan man förstå ett skvatt av dem? Eftersom jag ändå tycker om att sticka och virka så blir det då alltid utan mönster.
Mamma min har lärt mig sticka sockor ett antal år sedan så det brukar oftast gå som smort. Då det inte går som smort brukar det ofta vara frågan om att andra sockan blir dubbelt så stor som den första och det är ju ganska sällan som någon har en fot som är dubbelt större än sin andra fot :) Då måste man riva upp den andra sockan och börja om från början och det är inte det minsta avkopplande kan jag säga!

Bestämde mig en tid sedan att virka en mössa åt mig. Ville ha en svart mössa med tofs och en liten skärm. Virkade runt runt runt och provade ibland mössan på mitt huvud. Den blev helt okej och jag kommer nog att använda den bara det blir lite kallare.



Det tokiga är att min svärmor tyckte att den var så fin att hon önskar en åt sig till julklapp, en lite grannare variant. Stickade en i blått och den ser ut som en potta, hur i all världen gjorde jag den första? Måste nog meddela henne att det färggranna garnet tog slut i butiken…

söndag 20 november 2011

Brunch

Idag satsade vi och åt en underbar brunch! Vi valde allt möjligt gott att äta och dricka och njöt av frukost/lunchen i lugn och ro. Det blir väldigt sällan av, men man borde definitivt göra detta till en vana på t.ex. söndag förmiddag.


Här kommer receptet om ni prova laga muffinsarna:


Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör (125g rumsvarmt), ägg (3st), mjöl (4 dl speltsikt), bakpulver (1,5 tsk), socker (1,5 dl brunt socker) och mjölk (1 dl) i en skål och vispa i 4 minuter med en elvisp. Rör försiktigt ner bären (1,5 dl frysta blåbär). Fyll muffinsformarna 3/4 delar med smet och grädda i 15-20 min. Låt dem svalna helt. Vispa sedan smöret (100g rumsvarmt) och florsockret (170g) till en fluffig glasyr, tillsätt citronsaften (1 msk) och skalet (1 tsk). Spritsa glasyren på kakorna och dekorera med färska blåbär.

Mums!

fredag 18 november 2011

Utseendet

Denna blogguppdatering är lite i buttra tonen för att jag är smått ilsken! Denna eviga utseendefixering! Jag har faktiskt alltid varit rätt så nöjd med min kropp, är passligt lång och väger passligt mycket. Såklart har man lite sämre dagar ibland och tycker att armarna kunde ha lite mera muskler osv. Fastän man själv skulle vara rätt så nöjd med sitt utseende så får man ändå kommentarer om sitt utseende som inte alla gånger är så smickrande. 

Hade på mig min nya ylleklänning idag och fick höra genast på morgonen "usch vad du är smal". Alltså…va sa du? "Usch"? Jag är faktiskt precis lagom! Gruff, murr!


Jag vet att kommentaren inte var illa menad, personen som sade det tänkte inte bara efter. Men kommentaren fick mig att fundera på människors behov av att säga åt andra hur man skall se ut och hur man skall klä sig. Det får man höra överallt, i skolan, på jobbet och på fritiden.
Är människor som kritiserar andras utseende osäkra på sitt egna utseende? Och tänk hurdan skada man kan göra åt en person som har dåligt självförtroende...


Nästa blogg uppdatering blir lite gladare, jag lovar :)



Låt alla dumma ord rinna bort, låt dem inte fastna....

torsdag 17 november 2011

Sockor

Det här brukar jag hitta i tamburen nästan varje kväll då jag kommer hem från jobbet


...en ljusröd socka som jag stickade i lågstadiet! Den är rätt så sliten för tillfället och det beror på det faktum att katten My brukar springa runt med sockan i sin mun. Hon petar ut den ur lådan, springer runt med den en stund och ställer den innanför ytterdörren åt mig.


Varför hon väljer den ljusröda sockan varje gång förstår jag inte, kanske hon tycker om modellen. En bild av My med sockan i munnen fick jag inte tyvärr. Man måste vara kvick när man fotar djur :)

tisdag 15 november 2011

Don Quijote

Var igår på balett och tittade på Don Quijote. Ni vet, han som trodde att han var en riddare och slogs mot väderkvarnar. Jag har inte varit många gånger på balett så jag känner mig inte riktigt insatt i det hela än.

Till en början satt jag bara och funderade på vad som händer. Teater är tydligare, historien blir klarare och man vet vad som pågår. Under första delen av baletten satt jag bara och försökte gissa vem som var vem och vad som hände. Tillsist gav jag upp och följde bara med den den otroligt vackra dansen och fina dräkterna.


Tänk om man kunde dansa som en ballerina! Finns det månne någon kurs för vuxna ;)

söndag 13 november 2011

Farsdag

Idag firade vi pappa, han fick lite presenter, god mat och vin. Jag bakade en chokladkaka med blåbär och hallon. Den blev ganska bra, som en stor konfekt!


Tyvärr är jag inte så bra på att dekorera, men det är väl smaken som är det viktigaste :)


Vi gick ut på en foto-promenad med brorsan och jag hade som mål att hitta färger i den mörka november månaden. Här kommer färgerna jag hittade:








Naturen är full av glada färger som man hittar bara man söker...



lördag 12 november 2011

Jul-fiilis

Jag lovade mannen att jag inte börjar juldekorera före slutet av november men det är så förfärligt mörkt så jag bara måste sätta upp pytte-mini-julljus! Lindade lite julljus runt kransen jag gjorde en tid sedan och hängde den mellan fönsterglasen. Det blev så bra att mannen blev imponerad och glömde att jag inte skulle juldekorera än. 

Det var jätte svårt att ta en bild då kransen är mellan fönstren, men här är ett försök


Jag köpte idag en lykta som jag ställde på trappan. De är så pratiska hos oss när vi har katter, de kommer inte åt att sätta tassen eller svansen i ljuset. Undrar just varför jag inte tidigare hittat på det. Den ser ju lite ensam ut på trappan, kanske jag borde köpa flere till...



Idag firade vi vår underbara guddotter som fyllde ett år och imorgon är det pappa som skall firas då det är farsdag. Ni får imorgon se bilder på kakan jag gjorde (om den lyckades).

torsdag 10 november 2011

Måleri

Äntligen färdig! Kom inte ihåg att det är så jobbigt att måla...det beror säkerligen på att min bror brukar vara och hjälpa till. Har haft en gul färg tidigare i hallen som jag har tyckt väldigt mycket om, det kändes som om solens strålar hälsade en välkommen hem.


Har nu målat i 5 dagar och är idag äntligen färdig! Har grundmålat den vit och sedan målat på en ljuvlig rosa som skiftar i olika nyanser beroende på ljuset. Mannen hickade till när jag föreslog färgen men sedan tyckte han att det blir ju bra! Han är nog hjälpsam och låter mig för det mesta göra alla inredningsbeslut :)



Nu skall jag pyssla lite tavlor och hänga upp dem på väggen. 

Nästa gång tar jag nog brorsan hit och hjälpa till :)

måndag 7 november 2011

Skåp

Vi har haft lite kaos här hemma. Kaoset har närmast berott på alla saker som dräller i knutarna, men nu har vi fått lite bättre ordning igen. Ordningen dröjde dock bara en stund för att igår kl.7.00 på morgonen började jag "måla-hallen-projektet". Blev så inspirerad av Tuvulls färg som hon hade i sovrummet och  jag tyckte att det är ju den perfekta färgen till hallen!  Nu har jag grundmålat hallen och en gång målat den med nya färgen. Imorgon skall vi dra ett lager till! Mera om det senare...

Men tillbaka till skriverierna om ordning och reda. Min kusin hjälpte mig att bli av med våra gamla vitrinskåp som inte passade i vårt hem mera. Vi har ett ganska litet hem och var man än ställde skåpen så var de i vägen. Bort med dem och sedan började vi söka nya skåp som vi kunde sätta alla sakerna i. 
Efter en tid av sökande hittade vi de perfekta skåpen! De är skåp man kan kombinera och bygga upp med olika modeller. Köpte bara två små och de är så fina, är verkligen nöjd!

Här kommer bilderna...



Egentligen skulle ett skåp till har fått plats, men mannen, han tyckte att vi lämnar lite tomt i hörnet ifall han skulle köpa ett vinskåp. Mitt krav är att vinskåpet måste vara vitt och det blir nog en "mission impossible" :)

lördag 5 november 2011

Lat lördag

Har varit med mannen hos mina föräldrar och ätit underbart god mat! Åt soppa med svart trumpetsvamp, älggryta och till efterrätt världens godaste björnbärsparfait. Jag älskar björnbärsparfait och min mor lagar den bästa! Tyvärr har det varit i flere år så dålig björnbärsskörd så det har inte blivit många parfaiter men nu blev jag riktigt bortskämd.


Det finns ena massa roliga prylar hemma hos mina föräldrar. Idag började jag fundera på de tre stycken statyerna, solskensstatyerna. Jag och mina båda bröder har fått dem som ett bevis på att vi är goda vänner med våra klasskompisarna. En pojke och en flicka får en staty per klass under första årskursen. Jag var super blyg som liten och vågade knappt hämta min då läraren berättade att jag fick "priset". Det känns fortfarande jätte bra fastän det är 22 år sedan jag fick min staty. Mamma brukar sätta passade hattar på oss, nu har vi Venedig hattar eftersom föräldrarna just var där. På julen får vi tomteluvor :)


Njut av All helgona och kom ihåg alla nära och kära som inte är mera bland oss. Ett ljus åt famo, fafa, mommo, mofa och gammelfaster Iris. Livet är underbart, glöm inte det!



onsdag 2 november 2011

Fruktbollar

Gjorde lite fruktbollar att sätta i kakburken. Dom är enkla att laga, men jag önskar verkligen att jag hade en mixer så att jag skulle få massan slätare. 

I dessa fruktbollar finns valnötter, pumpafrön, sesamfrön, mandel, solrosfrön, dadlar, aprikoser, starkt kaffe, kakao och mörk choklad (70%). 


Som ni ser så fick jag inte fröna mindre, det var omöjligt med stavmixern. Men så länge man har tänder så borde man ju klara av att tugga i sig detta :)


Snurra fruktbollarna i lite kokosflingor, förvara bollarna i burk med lock i kylen.

Mums mums!

tisdag 1 november 2011

Kakburk

Jag har alltid tyckt om kakburkar, kanske för att jag tycker om sötsaker och kakburkar brukar ofta innehålla sådana :) Målade om en blå kakburk som jag haft i många år.


Limmade fast lite prickig servett och hittade en fin bild. Borde ta och lacka burken så att färgen inte lossnar.


Imorgon skall jag baka något gott att sätta i burken.

Här kommer än en bild på en jätte fin liten kakburk jag hittade en tid sedan.


Den är också tom för tillfället...konstigt...